Пилотираният космически кораб Crew Dragon с туристи на борда беше изстрелян

...
Пилотираният космически кораб Crew Dragon с туристи на борда беше изстрелян
Коментари Харесай

SpaceX изстреля космически кораб с туристи

Пилотираният галактически кораб Crew Dragon с туристи на борда беше изстрелян към Международната галактическа станция (МКС) като част от комерсиалната стратегия Axiom, оповестява SpaceX.
Прочетете още
Космическият транспортен съд беше изстрелян благодарение на ракета SpaceX Falcon 9 от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал във Флорида в четвъртък 23:49 часа българско време.

Екипажът на кораба включва бившия астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия, който е пълководец, италианския водач Валтер Виладей и експертите по задачата швед Маркус Уанд и пилота Алпер Гезеравджъ, който ще стане първият астронавт в историята на Турция.

Космическият транспортен съд Crew Dragon би трябвало да се скачи с МКС в петък в 12:15 часа българско време.

Третата задача Axiom ще има четиричленен екипаж на МКС за към две седмици, през които те ще работят дружно с сегашния екипаж на станцията. Туристите ще проведат 30 научни опита на борда.

След като приключи задачата до МКС, корабът с туристите ще би трябвало да се спусне в Атлантическия океан.

Първата комерсиална мисия се организира през април 2022 година Първоначално бе планувано да продължи 10 дни, само че заради неприятното време във Флорида четиримата астронавти останаха на него една седмица повече. Полетът на екипажа на втората задача Ax-2 до МКС се състоя през май 2022 година

Цената на полета за всеки член на задачата Axiom-1 e 55 милиона $.

Изстрелването беше планувано за 17 януари, само че беше отложено по-малко от шест часа преди плануваното политане за довеждане докрай на инспекции.

Полетите с галактически туристи по програмата Axiom Space като част от съглашение със SpaceX в бъдеще се възнамеряват да се правят два до три пъти годишно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР